IPv6 teknik

Dagens standard för att koppla upp förbindelser över TCP/IP, sockets, säger att om man får flera adresser på den server man försöker nå så testar man en i taget och man ska börja med IPv6-adresser. Det har visat sig att inte hålla när man kör IPv4 och IPv6 på samma dator, så kallad “dual stack”. Många routrar, t.ex. Apple Airport, började tidigt stödja olika typer av automatiska IPv6-tunnlar vilket ju var en positiv förändring. Samtidigt kom nya operativsystem som automatiskt slog på IPv6-stöd, vilket ju också var en framgång. Tyvärr ledde det här till stora problem för användarna, som plötsligt inte kunde nå stora webbsajter, som faktiskt också slagit på IPv6. Många små framsteg för IPv6 ledde till stora problem. Låt mig förklara.

  • Webbläsaren slår upp adressen till www.iis.se och hittar både IPv6 (AAAA) och IPv4 (A) adresser i DNS
  • Operativsystemet meddelar “jag har en IPv6-adress” som den fått av routern
  • Webbläsaren börjar med att koppla upp en förbindelse till www.iis.se över IPv6
  • Brandväggen, som inte har stöd för IPv6 men har stöd för blockering av okända tunnlar, stoppar all trafik ut på IPv6-nätet
  • Webbläsaren hänger i 20 sekunder, sedan meddelar den att “www.iis.se” inte kan nås. I bästa fall försöker den på IPv4 i stället, men då har användaren redan tröttnat
Det här var inget positivt för webbsajterna, som ju tack vare att dom slagit på IPv6 fick missnöjda kunder. Alltså slog man av IPv6. Det här tog utvecklarna av webbläsare till sig och man började tillsammans jobba på en lösning, som nu kallas “Happy Eyeballs”. I korthet går den ut på att webbläsaren ska pröva flera adresser samtidigt, inte i sekvens. Den första som svarar fortsätter man med. Det gör att användaren i exemplet ovanför inte skulle behöva vänta i 20 sekunder. Webbläsaren hade fått en förbindelse över IPv4 och användaren hade inte märkt något.
Det var det här som World IPv6 Day handlade om hösten 2010. Webbläsarna hade fixat buggarna, webbtjänsterna slog på IPv6 igen och ingen märkte något.
IETF, the Internet Engineering Task Force, jobbar vidare med att finslipa Happy Eyeballs. Det kommer behövas för alla protokoll och alla applikationer där man inte kan ha långa timeouts i uppkopplingen. Och det är nog dom flesta. I IP-telefoni, där jag ju jobbar mest, har vi inte 20 sekunder på oss att få en ringsignal på ett samtal. Det får helt enkelt inte hända.
Vad kan du göra? Om du är applikationsutvecklare, lär dig mer om Happy Eyeballs. Om du är kund, testa dina applikationer. Tips om hur och referenser till vidare läsning får du i en IETF Draft som handlar om tester av Happy Eyeballs.
IPv6-hälsningar
/Olle
 Dubbla stackar, samma mål – kör på en gång!  October 13, 2011  Posted by oej on October 13, 2011
   
© 2011 IPv6 Forum Sweden Suffusion theme by Sayontan Sinha